.com.unity Forums
  The Official e-Store of Shrapnel Games

This Month's Specials

winSPWW2- Save $6.00
World Supremacy- Save $8.00

   







Go Back   .com.unity Forums > Shrapnel Community > Space Empires: IV & V

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #11  
Old July 24th, 2006, 03:59 PM
Urendi Maleldil's Avatar

Urendi Maleldil Urendi Maleldil is offline
Major
 
Join Date: Oct 2000
Location: New York, NY
Posts: 1,066
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Urendi Maleldil is on a distinguished road
Default Re: AI Research Builder

This research builder is a great little program. Is there any way to load in an existing AI research file?
__________________
Ken vs. The City

-Km :�
Reply With Quote
  #12  
Old July 24th, 2006, 07:11 PM
Fyron's Avatar

Fyron Fyron is offline
Shrapnel Fanatic
 
Join Date: Jul 2001
Location: Southern CA, USA
Posts: 18,394
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 10 Posts
Fyron is an unknown quantity at this point
Default Re: AI Research Builder

The program wasn't really designed around editing existing research files. I can see about implementing such functionality though.

One potential issue is that loading from an existing research file would eliminate any carefully crafted min percent settings in the file. Not a problem if you tend to just use one value throughout, of course.
__________________
It's not whether you win or lose that counts: it's how much pain you inflict along the way.
--- SpaceEmpires.net --- RSS --- SEnet ModWorks --- SEIV Modding 101 Tutorial
--- Join us in the #SpaceEmpires IRC channel on the Freenode IRC network.
--- Due to restrictively low sig limits, you must visit this link to view the rest of my signature.
Reply With Quote
  #13  
Old July 25th, 2006, 04:49 AM
Fyron's Avatar

Fyron Fyron is offline
Shrapnel Fanatic
 
Join Date: Jul 2001
Location: Southern CA, USA
Posts: 18,394
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 10 Posts
Fyron is an unknown quantity at this point
Default Re: AI Research Builder

Another thought: I do not care to implement separate lists based on AI states. The current version makes all techs in the research file configured for all states. If I try to load in complex AI research files that have a bunch of tech lines based on specific states, everything will break down. I dunno how many AIs do things with separate states in the research file though, other than bumping up stellar manipulation for not-connected.
__________________
It's not whether you win or lose that counts: it's how much pain you inflict along the way.
--- SpaceEmpires.net --- RSS --- SEnet ModWorks --- SEIV Modding 101 Tutorial
--- Join us in the #SpaceEmpires IRC channel on the Freenode IRC network.
--- Due to restrictively low sig limits, you must visit this link to view the rest of my signature.
Reply With Quote
  #14  
Old July 25th, 2006, 10:04 AM
Captain Kwok's Avatar

Captain Kwok Captain Kwok is offline
National Security Advisor
 
Join Date: Oct 2001
Location: Toronto, Canada
Posts: 5,623
Thanks: 1
Thanked 14 Times in 12 Posts
Captain Kwok is on a distinguished road
Default Re: AI Research Builder

SJ's version of the program has checkboxes with the various AI states, but I don't think it's really necessary. In 99% of the files all states are specified with special entries for not connected. I suspose some really enthusiastic AI modder might like to optimize a file for individual AI states, but I can see that actually causing more problems for the AI (ie AI never comes back to research a tech because it never comes back to a state).
__________________
Space Empires Depot | SE:V Balance Mod
Reply With Quote
  #15  
Old July 26th, 2006, 03:34 PM
Fyron's Avatar

Fyron Fyron is offline
Shrapnel Fanatic
 
Join Date: Jul 2001
Location: Southern CA, USA
Posts: 18,394
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 10 Posts
Fyron is an unknown quantity at this point
Default Re: AI Research Builder

This version has the capacity to load existing AI research files. It does not currently handle AI states, however. It will add a tech area level only the first time it is seen. Thus, if you have, say, Stellar Manipulation 3 occuring early in a file in a Not Connected state, it will be added then as the file is read. The normal appearance of the tech area later (up to level 3) in general states will not be added to the research file. Higher levels will of course be added. I have not yet decided how to handle mulitple appearances in different states.

Note that the AI Research file created by the program is still located in the program dir. It will NOT overwrite any existing files in the AI folder.

AI Research Builder 0.08
__________________
It's not whether you win or lose that counts: it's how much pain you inflict along the way.
--- SpaceEmpires.net --- RSS --- SEnet ModWorks --- SEIV Modding 101 Tutorial
--- Join us in the #SpaceEmpires IRC channel on the Freenode IRC network.
--- Due to restrictively low sig limits, you must visit this link to view the rest of my signature.
Reply With Quote
  #16  
Old July 26th, 2006, 04:11 PM
Urendi Maleldil's Avatar

Urendi Maleldil Urendi Maleldil is offline
Major
 
Join Date: Oct 2000
Location: New York, NY
Posts: 1,066
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Urendi Maleldil is on a distinguished road
Default Re: AI Research Builder

Maybe have a tab view. One for each AI state. An AI creator can then flip through and see an AI's research for each state, without viewing everything in one confusing list.

You could also then limit the number of tech levels to one per-tab. So if you already used Physics 3 for Defend - Long Term, it will still be available for Attack, but will be already "used" for Defend - Long Term.
__________________
Ken vs. The City

-Km :�
Reply With Quote
  #17  
Old July 26th, 2006, 04:25 PM
Captain Kwok's Avatar

Captain Kwok Captain Kwok is offline
National Security Advisor
 
Join Date: Oct 2001
Location: Toronto, Canada
Posts: 5,623
Thanks: 1
Thanked 14 Times in 12 Posts
Captain Kwok is on a distinguished road
Default Re: AI Research Builder

By adding tabs and controls for different states you start to eliminate most of the efficiency for the program. One of the main goals when I described what I wanted to Fyron was that I would have a list of all the tech areas that when I added to the research queue, they would no longer be in the list. This way you know at a glance which techs have been added and which ones remain.
__________________
Space Empires Depot | SE:V Balance Mod
Reply With Quote
  #18  
Old July 26th, 2006, 05:15 PM
Fyron's Avatar

Fyron Fyron is offline
Shrapnel Fanatic
 
Join Date: Jul 2001
Location: Southern CA, USA
Posts: 18,394
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 10 Posts
Fyron is an unknown quantity at this point
Default Re: AI Research Builder

Tabs for each state preclude the ability to put the tech areas at arbitrary locations in the file, as well as arbitrary combinations of states. Entries for states do not have to be grouped, and it might be a good idea for the AI modder to mix them up in some cases.

The only way I can see managing complex states working is by changing the AI research listbox into a data grid that has a column for state. Editing it could be a matter of a popup window that has checkboxes for each state (maybe with a button to store the current selection as the default for new states). Of course, then I would be inclined to add in min percent column, and we lose the overall simplicity of the program.

I think that few people make use of AI states for research anyways, other than a couple for not-connected. From the handful of TDM AIs I looked over, they all appear to use the same set of states for most of the entries.

One thing that you could do is use the program to make two separate files, one for normal and one for not-connected. A quick find/replace in the not-connected one and a merging will do the job better than trying to manage all of the state combinations in the program, I think. I could add a checkbox to explicitly set the states to "Not Connected" upon generation, even. Of course, this doesn't really help with loading existing files. Hmm... maybe just two sets, "Not Connected" and "Everything Else". TDM tends to dump the "Not Connected" at the end of the file, not using it in the other tech area states. This seem like a good compromise?
__________________
It's not whether you win or lose that counts: it's how much pain you inflict along the way.
--- SpaceEmpires.net --- RSS --- SEnet ModWorks --- SEIV Modding 101 Tutorial
--- Join us in the #SpaceEmpires IRC channel on the Freenode IRC network.
--- Due to restrictively low sig limits, you must visit this link to view the rest of my signature.
Reply With Quote
  #19  
Old July 26th, 2006, 07:05 PM
Rollo's Avatar

Rollo Rollo is offline
Brigadier General
 
Join Date: Jul 2001
Location: Kiel, Germany
Posts: 1,896
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rollo is on a distinguished road
Default Re: AI Research Builder

Quote:
Imperator Fyron said:... maybe just two sets, "Not Connected" and "Everything Else". TDM tends to dump the "Not Connected" at the end of the file, not using it in the other tech area states. This seem like a good compromise?
yes
__________________
SE4
Devnull Mod Gold:
Version 1.80
Dungeon Odyssey:
Hack and Slash
Version 0.53e
Reply With Quote
  #20  
Old July 27th, 2006, 06:09 PM
Fyron's Avatar

Fyron Fyron is offline
Shrapnel Fanatic
 
Join Date: Jul 2001
Location: Southern CA, USA
Posts: 18,394
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 10 Posts
Fyron is an unknown quantity at this point
Default Re: AI Research Builder

I decided not to go with tabs, due to issues of implementation and efficiency. Instead, I added a drop box for selecting state option. By default, the program behaves much the same as it did in 0.08; it adds everything to the general state list. When you select the Not Connected state option, the listboxes will be changed to have data appropriate to that state.

You can load AI files that have Not Connected entries. How it works is thus:

If the state for the entry is "Not Connected", it will be added to the Not Connected list. If it is anything else, it will be added to the Others list. The program does not seek to maintain any other state combinations that may be present in a file.

AI Research Builder 0.09

I'm sure there will be bugs here and there from the transition, though I did try to test everything.
__________________
It's not whether you win or lose that counts: it's how much pain you inflict along the way.
--- SpaceEmpires.net --- RSS --- SEnet ModWorks --- SEIV Modding 101 Tutorial
--- Join us in the #SpaceEmpires IRC channel on the Freenode IRC network.
--- Due to restrictively low sig limits, you must visit this link to view the rest of my signature.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 11:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1999 - 2018, Shrapnel Games, Inc. - All Rights Reserved.