.com.unity Forums
  The Official e-Store of Shrapnel Games

This Month's Specials

The Falklands War - Save $7.00
War Plan Pacific - Save $5.00

   







Go Back   .com.unity Forums > Shrapnel Community > Space Empires: IV & V

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old April 25th, 2009, 09:56 AM
NTJedi's Avatar

NTJedi NTJedi is offline
General
 
Join Date: Jun 2003
Location: az
Posts: 3,069
Thanks: 41
Thanked 39 Times in 28 Posts
NTJedi is on a distinguished road
Question Questions

1) How can I have troops and weapon platforms guard a planet? (When I build them it only says they're in cargo and I don't see a deploy option) Answered by Suicide Junkie

2) How can I modify the upkeep maintenance for storage facilities? I searched the txt data files and tried a few changes yet no luck. Advice from Suicide Junkie

3) How can I modify the AI opponent to build storage facilities for each time it reaches a new stored amount of the resource? Hence if it has the maximum amount of radioactive resources it will build a storage facility. From my test observations it doesn't build them using the most recent balance mod and this seems important since I prefer playing games using Finite Resources. Advice from Captain Kwok

4) How can I adjust the amount of resources provided by planets? I've noticed the tiny planets will hold just as much resources as the huge planets which should rarely be true, but still possible once in awhile. I'd like to have each planet size with a specific range of resources. Advice from Captain Kwok
__________________
There can be only one.

Last edited by NTJedi; April 27th, 2009 at 01:54 PM.. Reason: details
Reply With Quote
  #2  
Old April 25th, 2009, 01:24 PM
Suicide Junkie's Avatar
Suicide Junkie Suicide Junkie is offline
Shrapnel Fanatic
 
Join Date: Feb 2001
Location: Waterloo, Ontario, Canada
Posts: 11,451
Thanks: 1
Thanked 4 Times in 4 Posts
Suicide Junkie is on a distinguished road
Default Re: Questions

In cargo is the same as deployed to the planet.
As long as you're not trying to store them in orbital bases, they will work just fine.

Base maintenance is in the settings.txt
If you want full control, you could set the base maintenance to zero, and then add a negative resource generation ability (use the one that is independent of planet value!) to the facilities. Set the description to mention maintenance costs, and you're golden.
This has the additional benefit of making the construction and maintenance costs independent. For example, you could have a power plant that costs metal to build, but uses up 500 organics and generates 1500 rads each turn.

Start with Kwok's Balance Mod AI scripts. And don't play finite resources against AIs. It won't work well unless you're willing to put in a lot of work to make them act completely different.
You'll want to play against humans in order to make a finite resource game practical.

Settings.txt again. The minimum/maximum resources for various start options are listed in there.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Suicide Junkie For This Useful Post:
  #3  
Old April 25th, 2009, 05:41 PM
Captain Kwok's Avatar

Captain Kwok Captain Kwok is offline
National Security Advisor
 
Join Date: Oct 2001
Location: Toronto, Canada
Posts: 5,623
Thanks: 1
Thanked 14 Times in 12 Posts
Captain Kwok is on a distinguished road
Post Re: Questions

I haven't really put any effort into making the AI good at Finite resources at this time. It requires a whole different empire philosophy that I don't have the time to adjust for - at least now. :P
__________________
Space Empires Depot | SE:V Balance Mod
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Captain Kwok For This Useful Post:
  #4  
Old April 25th, 2009, 05:53 PM
NTJedi's Avatar

NTJedi NTJedi is offline
General
 
Join Date: Jun 2003
Location: az
Posts: 3,069
Thanks: 41
Thanked 39 Times in 28 Posts
NTJedi is on a distinguished road
Default Re: Questions

Quote:
Originally Posted by Suicide Junkie View Post
In cargo is the same as deployed to the planet.
As long as you're not trying to store them in orbital bases, they will work just fine.

Base maintenance is in the settings.txt
If you want full control, you could set the base maintenance to zero, and then add a negative resource generation ability (use the one that is independent of planet value!) to the facilities. Set the description to mention maintenance costs, and you're golden.
This has the additional benefit of making the construction and maintenance costs independent. For example, you could have a power plant that costs metal to build, but uses up 500 organics and generates 1500 rads each turn.

Start with Kwok's Balance Mod AI scripts. And don't play finite resources against AIs. It won't work well unless you're willing to put in a lot of work to make them act completely different.
You'll want to play against humans in order to make a finite resource game practical.

Settings.txt again. The minimum/maximum resources for various start options are listed in there.

Thanks Suicide Junkie I found the maintenance cost for all facilities within the settings.txt . I will try and figure out the negative resource generation ability.
I figured my first few games would be with finite resources since I'm just starting and this would help give me a fair balance until I'm ready for tougher challenges.

I understand Captain Kwok... has any long term testing been done to determine which AI opponents have better performance? This type of testing could be a competition against the modders to determine which AI opponent has the best performance after 50 turns for 20 games.

Any advice or suggestions for #3 and #4 ?
__________________
There can be only one.
Reply With Quote
  #5  
Old April 25th, 2009, 09:30 PM
Captain Kwok's Avatar

Captain Kwok Captain Kwok is offline
National Security Advisor
 
Join Date: Oct 2001
Location: Toronto, Canada
Posts: 5,623
Thanks: 1
Thanked 14 Times in 12 Posts
Captain Kwok is on a distinguished road
Post Re: Questions

Nobody is really modding the AI except for myself and another player making AI for their BSG mod. Perhaps when I release v1.20 of the Balance Mod, I'll hold a tournament of the AIs in the mod.

---

For question #3, it's relatively easy to add a condition where if the AI has X resources in storage and a surplus production, then build a storage facility on planet Y. It's only going to help a bit with the AI and finite resources since they're construction routines are not designed with conservation in mind.

For question #4, you could run a one-time event via the Events script after the first turn to adjust all the values of planets in the game.

Both are not difficult to do, but does require understanding of SE5's AI scripting.

Wiki link on the basics:
http://wiki.spaceempires.net/index.p...t_Editing_(SEV)

The Balance Mod AI scripts are setup a bit differently then the stock scripts, but their general handling is the same.
__________________
Space Empires Depot | SE:V Balance Mod
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Captain Kwok For This Useful Post:
  #6  
Old April 26th, 2009, 12:36 PM
Fyron's Avatar

Fyron Fyron is offline
Shrapnel Fanatic
 
Join Date: Jul 2001
Location: Southern CA, USA
Posts: 18,394
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 10 Posts
Fyron is an unknown quantity at this point
Default Re: Questions

Make sure to copy the article link and add the final parenthesis in the address bar; this forum software (and others) tends to cut it off.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 06:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1999 - 2017, Shrapnel Games, Inc. - All Rights Reserved.