.com.unity Forums
  The Official e-Store of Shrapnel Games

This Month's Specials

ATF: Armored Task Force- Save $8.00
War Plan Pacific- Save $8.00

   







Go Back   .com.unity Forums > Illwinter Game Design > Dominions 3: The Awakening > Scenarios, Maps and Mods

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #151  
Old March 30th, 2007, 08:02 AM
lch's Avatar

lch lch is offline
General
 
Join Date: Feb 2007
Location: R'lyeh
Posts: 3,861
Thanks: 144
Thanked 403 Times in 176 Posts
lch is on a distinguished road
Default Re: new map generator

Quote:
paradoxharbinger said:
hmmm... maybe i am doing the voronoi calculation wrong. the tringulation is delaunay, other triangles were removed from around the edges, so the borders do not appear so, but they are. i thought that to get the voronoi tesselation you drew a line from the center of a triangle to its neighbor's center. working from memory here, so would not be suprised if that isnt quite right.
That's right, the question is whether you used the incircles or circumcircles for that. I just judged by my eyesight and most cells look quite fine, but you can spot that some are a little bit off, some are even so far off that it can't come from rounding errors / computer precision. (see Attachment)

Quote:
paradoxharbinger said:
edit: so hard to find good computational geom stuff on the internets, bu i think i figured the difference out, should be from the centers of the triangle's circumcircles. i think the triangle centers will suit my purpose fine though.
Yep. The vertices of the Voronoi cells are the centers of the circumcircles from the triangles of the Delaunay triangulation: you get the Voronoi cells if you draw in the perpendicular bisectors of the sides of the triangle towards their collective intersection point. This point could even be outside of the triangle surface, if it is obtuse angled. In the same way, the vertices from the Delaunay triangulation are the intersection points of the perpendicular bisectors from the Voronoi cells.

There is quite some information about it on Wikipedia, and they got lots of links regarding Voronoi diagrams and Delaunay triangulation, too.
Attached Images
File Type: png 508184-508069-crudedemo.png (372.5 KB, 101 views)
__________________
Come to the Dom3 Wiki and help us to build the biggest Dominions-centered knowledge base on the net.
Visit my personal user page there, too!
Pretender file password recovery
Emergency comic relief
Reply With Quote
  #152  
Old March 30th, 2007, 02:04 PM
paradoxharbinger's Avatar

paradoxharbinger paradoxharbinger is offline
Sergeant
 
Join Date: May 2004
Posts: 338
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
paradoxharbinger is on a distinguished road
Default Re: new map generator

@ich

oh there are plenty of links to applets and half assed descriptions of how to do it, but go looking for a detailed description and all i've ever gotten is cryptic source code, if that

i dont like the very short edges that you get with voronoi, so im sticking to the segments between the triangle centers

@llamabeast

those regions are not necessarily provinces, they are meant to be the building blocks of the provinces. im thinking that province edges could be either the gray or red lines, depending on the terrain that has been placed. but im pretty sure that im sticking to rivers on the triangle edges, using the others would make it too chaotic. and yes, getting the delaunay triangulation to wrap was rough.
__________________
ParadoxHarbinger's MapGen New Site!

Get The MapGen Alpha

Get The Dom3 Unit Maker

I'm shoulder high in crap, and my water-wings are flat!
Reply With Quote
  #153  
Old March 30th, 2007, 09:43 PM
lch's Avatar

lch lch is offline
General
 
Join Date: Feb 2007
Location: R'lyeh
Posts: 3,861
Thanks: 144
Thanked 403 Times in 176 Posts
lch is on a distinguished road
Default Re: new map generator

Oh, you don't want the cells to be the finished provinces, okay, you're free to do that. Otherwise I'd assume that you get strange effects because I'd assume that the game interprets the provinces as being voronoi cells, so that mouse-clicks on the map can be efficiently calculated to the province they're meant for, by only saving and using one point per province instead of a whole polygon.

I still guess there's quite alot of good software around, but either you'll have to program the stuff yourself or use some library which does tons of other algorithmic geometry stuff aswell (like CGAL), yeah.
__________________
Come to the Dom3 Wiki and help us to build the biggest Dominions-centered knowledge base on the net.
Visit my personal user page there, too!
Pretender file password recovery
Emergency comic relief
Reply With Quote
  #154  
Old March 30th, 2007, 10:26 PM
paradoxharbinger's Avatar

paradoxharbinger paradoxharbinger is offline
Sergeant
 
Join Date: May 2004
Posts: 338
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
paradoxharbinger is on a distinguished road
Default Re: new map generator

actually i think the game just gets the closest point. otherwise youd have to calculate the voronoi every time the map is loaded and store all the vertexes in addition to the province centers.
__________________
ParadoxHarbinger's MapGen New Site!

Get The MapGen Alpha

Get The Dom3 Unit Maker

I'm shoulder high in crap, and my water-wings are flat!
Reply With Quote
  #155  
Old March 31st, 2007, 09:50 AM
lch's Avatar

lch lch is offline
General
 
Join Date: Feb 2007
Location: R'lyeh
Posts: 3,861
Thanks: 144
Thanked 403 Times in 176 Posts
lch is on a distinguished road
Default Re: new map generator

Yes, of course it only has to calculate the closest white points of the map, that's what I meant regarding that it does not have to save and use the whole polygons. But it can only do this because that is exactly the defining attribute of voronoi cells.
__________________
Come to the Dom3 Wiki and help us to build the biggest Dominions-centered knowledge base on the net.
Visit my personal user page there, too!
Pretender file password recovery
Emergency comic relief
Reply With Quote
  #156  
Old March 31st, 2007, 03:45 PM
paradoxharbinger's Avatar

paradoxharbinger paradoxharbinger is offline
Sergeant
 
Join Date: May 2004
Posts: 338
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
paradoxharbinger is on a distinguished road
Default Re: new map generator

hmmm... never thought about it like that.
__________________
ParadoxHarbinger's MapGen New Site!

Get The MapGen Alpha

Get The Dom3 Unit Maker

I'm shoulder high in crap, and my water-wings are flat!
Reply With Quote
  #157  
Old April 5th, 2007, 09:53 PM
paradoxharbinger's Avatar

paradoxharbinger paradoxharbinger is offline
Sergeant
 
Join Date: May 2004
Posts: 338
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
paradoxharbinger is on a distinguished road
Default Re: new map generator

just wanted to post a little demo of the river algorithm im working on
Attached Images
File Type: gif 509745-riverdemo.gif (137.6 KB, 104 views)
__________________
ParadoxHarbinger's MapGen New Site!

Get The MapGen Alpha

Get The Dom3 Unit Maker

I'm shoulder high in crap, and my water-wings are flat!
Reply With Quote
  #158  
Old April 16th, 2007, 09:15 AM

Smauler Smauler is offline
Private
 
Join Date: Jul 2004
Location: Ipswich, UK
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Smauler is on a distinguished road
Default Re: new map generator

Firstly, great work, paradoxharbinger . Unfortunately, I'm having a few problems with scripting. For example, my script: script.spt file containsCode:
pcount: 100

and results inCode:
script: ./script.spt ... success

pcount: 1000 ... success


That's a bit quirky, but it seems to work when you realise it adds about a factor of 10 to you pcount. However, I can't get some other stuff to work at all:
Code:
pcount: 10
filename: test2

results in:
Code:
script: ./script.spt ... success

pcount: 10

filename: test22 ... failed


The pcount isn't increased, and the filename is, and it fails. Changing the pcount to a higher value dousn't help. Just
Code:
filename: test2

results in:
Code:
script: ./script.spt ... success

filename: test22 ... success



Anyway, I'm a bit confused - seems as if if I put two variables in, it gets screwed. It's a little screwy with one, too. I've tried other scripting variables, with the same result. I tried switching to Unix style line breaks to see if that would fix it (I was clutching at straws here ), but same again. I may try downloading again, see if that fixes it.

Oh, my verion numbers are off too. In the title bar MapGen claims it's v 0.52.03082007, and in the program it claims it's 0.51.03082007.

If I'm doing something unbelievable stupid, feel free to point and laugh, but I can't figure it out


edit : And one last thing - I'm using Dominions 2... please don't drop support for it... pretty please?
Reply With Quote
  #159  
Old April 16th, 2007, 12:15 PM
paradoxharbinger's Avatar

paradoxharbinger paradoxharbinger is offline
Sergeant
 
Join Date: May 2004
Posts: 338
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
paradoxharbinger is on a distinguished road
Default Re: new map generator

odd... could you attach a zip with all of the output please?

the version number may just be that i forgot to change an output line, that's no biggy. you're using th most recent right?

as far as dom2 goes, we'll see. it is probably just a mater of leaving out the dom3 terrain types, but i havent gotter quite as far as adding in the dom3 types yet.

@ all
sorry for the lack of updates, finals week is rolling around, so i've been bogged down with school related work.
__________________
ParadoxHarbinger's MapGen New Site!

Get The MapGen Alpha

Get The Dom3 Unit Maker

I'm shoulder high in crap, and my water-wings are flat!
Reply With Quote
  #160  
Old April 16th, 2007, 02:09 PM
paradoxharbinger's Avatar

paradoxharbinger paradoxharbinger is offline
Sergeant
 
Join Date: May 2004
Posts: 338
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
paradoxharbinger is on a distinguished road
Default Re: new map generator

one thing ive spotted is that you dont have semi-colons ( after your command, that might throw it off. the scripting isnt very robust as far as error checking goes, so it's best to follw the rules to the letter, so commands look like this:

command: arg1 arg2 arg3;

colon after the command, arguments seperated by spaces, and a semicolon at the end of the argument list

edit: just checked, leaving off the semi-colon at the end will result in duplicating the last character, and if you have a command after one that does not have a semi=colon i can only imagine all of thew odd things that could happen. moral of the story is stick to the rules
__________________
ParadoxHarbinger's MapGen New Site!

Get The MapGen Alpha

Get The Dom3 Unit Maker

I'm shoulder high in crap, and my water-wings are flat!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 08:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1999 - 2024, Shrapnel Games, Inc. - All Rights Reserved.